Nordiskt Flygteknikcentrum Luleå

Nyhetsarkivet

Här samlar vi alla våra nyheter, prova våran sökfunktion för att hitta lättare.

Nyhetsarkiv

Sök vår YH-utbildning till flygtekniker!

den 16 juni 2019

Nu är det dags att söka vår YH-utbildning till flygtekniker som startar i augusti 2019. Sista ansökningsdag är 26 juni.

Läs mer om utbildningen här.

Ansökan hittar du här.

Tidigare studerande berättar

den 22 maj 2019

Petra Johansson jobbar på Saab i Linköping med att underhålla försvarets helikoptrar. Anställningen där var klar redan innan hon tog examen från NFTC i fjol, vilket visar på den stora efterfrågan som finns.

- Först ville jag bli pilot och jag gick en gymnasie­utbildning i Arvidsjaur som gjorde det möjligt. När jag sedan tog studenten var det inte längre någon dröm utan jag tog ledigt från studierna ett tag och gick med i försvaret. Det var i försvaret jag insåg att jag vill fortsätta arbeta med något fysiskt och inte sitta på kontor och göra samma sak varje dag, säger Petra.

Petra

- Helikoptrar och flygplan har alltid varit ett intresse för mig och det var därför jag sökte till NFTC. Luleå är en väldigt fin stad, både på vinter och på sommaren, berättar Petra.

På Saab jobbar Petra med tyngre underhåll där alla i princip gör allt, vilket betyder att hon gör olika saker varje dag.

- Ena dagen gör jag inspektioner på rotorbladen, en annan kan jag jobba med motorerna och en tredje är vi ute och motorkör maskinen tillsammans med en pilot. Allt arbete som vi gör utgår från en manual som helikoptertillverkaren har skrivit. Arbetet ska också dokumenteras så att det finns uppföljning på vad som görs på helikoptern, förklarar Petra.

- Jag är väldigt nöjd med den utbildning jag fått på NFTC. Alla lärare är engagerade i de studerande och man märker att de sitter på mycket kunskap om branschen, säger hon. Skolan samarbetar med många företag och verkstäder i hela landet vilket gör att man har möjlighet att åka på praktik till olika ställen och där se hur olika företag jobbar. Det är också ett bra sätt att få kontakt med framtida arbetsgivare.

- Utbildningen är intensiv och det är mycket information man ska ta in, både teoretiskt och praktiskt. Allt du lär dig kommer du att ha nytta av, säger hon. När jag kom till skolan hade jag inte mycket erfarenhet av att skruva och vad alla verktyg och termer inom yrket innebar, men det gjorde ingenting. Så länge man följde med på lektionerna och var engagerad var det inga som helst problem. Man kommer väldigt nära de personer man studerar med och i min klass så hjälptes vi åt med att klara alla prov.

Petra rekommenderar tjejer att söka sig till yrket.
- Det är roligt och givande där man lär sig väldigt mycket. Man gör inte samma saker varje dag vilket innebär att man hela tiden lär sig nya saker. Tycker man att det är roligt att skruva och arbeta med händerna och tillsammans med andra människor ska man söka. Man behöver inte vara extremt stark och inte heller nördig, säger hon.

- Det som jag tycker är roligast med mitt jobb är att få vara med i hela processen av en tillsyn, från när en helikopter kommer till oss och sedan skruvas isär till att sedan skruvas ihop igen, säger hon avslutningsvis.

Helikopterskvadron har jättebehov av personal

den 14 maj 2019

Helikopterskvadron i Luleå låter meddela att de behöver personal för att täcka upp sin verksamhet med helikopter 14, både nu men även i framtiden.

"Vi har ett jättebehov och kommande år är det många som går i pension men redan idag har vi en brist och situationen blir sämre och sämre" berättar chefen för första helikopterskvadron Niklas Perman. De har idag 35 vakanser och den största pensionsavgången väntas om fem år.

I fredags invigde helikopterskvadron sin nya hangar vid F21 i Luleå.

NFTC beviljad start av YH utbildning Flygtekniker helikopter med start HT 2019

den 30 januari 2019

YH myndigheten har beviljat NFTC att starta YH utbildning Flygtekniker med start i augusti 2019. Utbildningen är på fyra terminer. Sista ansökningsdag är 15 juni 2019.

Ansök i dag.

Välkommen till öppet hus och vår YH-utbildning till flygtekniker lördag 24 November

den 21 november 2018

Kom och besök vår YH-utbildning till Flygtekniker nu på lördag 24 November. Vi finns på plats mellan kl 11.00 och 14.00. Vi bjuder på fika.

Kom så får du information om en utbildning till en branch där efterfrågan av arbetskraft bara ökar. Både i Sverige och utomlands. Kvinnor är speciellt välkomna i branchen.

 

Vi beräknar nästa utbildningsstart till augusti 2019.

Du kan söka till vår utbildning från alla gymnasieprogram.  Grundkravet är godkänd gymnasieutbildning. Du som redan gått ut gymnasiet och jobbar men känner att du vill byta till en ny spännande karriär, det är aldrig försent.  Kom så berättar vi mer.

Personalen på NFTC

Helikoptrar

Våra flygtekniker tar examen den 1 juni och går ut i arbete

den 17 maj 2018

Nu är det dags. YH utbildningen till flygtekniker tar examen och går ut i arbetslivet.

En stor del av dem har jobb redan innan utbildningen är slut. De går ut till en bra arbetsmarknad där de är mycket eftersökta och där löneutvecklingen är mycket bra.

Vi önska dem en fantastisk framtid.

Personalen på NFTC

 

 

14th & 15th Mars 2017 – 66th EAMTC mötet – värd, Nordiskt FlygTeknikCentrum

den 18 april 2017

NFTC är 14 till 15 Mars 2017 värd för det 66:e EAMTC-mötet som hålls i Luleå. Det kommer runt ett hundra delegater från flygbolag och övriga utbildningsorganisationer i Europa och delar av övriga världen. På mötet avhandlas bland annat lagar och regelverk inom flygteknikområdet som publiceras av EASA (European Aviation Safety Agency) som är en EU-organisation. Deltagare från EASA är alltid med på dessa möten.

EAMTC (European Aviation Maintenace Training Committee) är en icke-vinstdrivande stiftelse registrerad i Nederländerna. Det är en oberoende branchorganisation bestående av utbildningsorganisationer och företag i närliggande intresseområden. Ex.  EASA Part 147 grund- samt typutbildningsorganisationen. EASA Part 145 godkända underhållsorganisationer, OEM, MRO och mjukvaruleverantörer samt andra inom branchen.

Start YH-utbildning flygtekniker

den 2 mars 2017

Torsdag 25 augusti startar vår YH-utbilndning flygtekniker.

Upprop klockan 13.00 på NFTC  Luftfartsvägen 11 på flygplatsen i lokaler strax bortom området för den civila luftfartsverksamheten och Luleå Airport.

Välkomna

Personalen

 

Vill du jobba med flygplan och helikoptrar sök nu Luleå gymnasieskolas treåriga gymnasieutbildning

den 13 oktober 2016

Vill du starta en karriär inom flygindustrin sök till Luleå gymnasieskolas Flygteknikutbildning. Utbildningen ä'r riksrekryterande och du söker direkt från åk9 var du än bor i Sverige. Skicka in ansökan till gymnasieintagningen Luleå Kommun.

Välkommen tillo en spännande framtid.

Läs mer här.

Organisationsförändringar på NFTC

den 12 april 2016

Till hösten kommer det att ske organisationsförändringar inom gymnasieutbildningen hos oss. Det kommer inte att bli några förändringar i utbildningen för våra studenter.

Yrkeshögskoleutbildningen berörs inte av denna organsiationsförändring.

Läs mer här.

Öppet hus Lördag 29 November 11.00 till 14.00

den 26 november 2014

Du som skall välja till gymnasiet 2015 eller vill se vår verksamhet är välkommen till oss på öppet hus. Kom och prata med personalen, titta på våra lokaler vår utrustning och fika med oss. Våra lokaler är på Kallax flygplats CA:100 meter från terminalbyggnaden. Man kan åka med LLT linje 4 till kallax terminalen.

Välkommen

Helikoptrar

Utbildningsstart tekniker 400 YH-poäng 25 augusti 2014

den 6 augusti 2014

Utbildningsstart och upprop för tekniker 400 YH-poäng startar 25 augusti 13.00 på Nordiskt FlygTeknikCentrum, Luftfartsvägen 11, 972 54 Luleå.

Välkommen

Personalen på NFTC

OBS förlängd ansökningstid till 10 juni för YH utbildningen OBS

den 23 maj 2014

Ansökningstiden till vår YH utbildning förlängs till 10 juni.

Öppet hus Lördag 23 November 10.00 till 14.00

den 20 november 2013

Kom till oss på öppet hus. Titta på vår utbildning. Prata med personalen och inte minst fika med oss.

Välkommen

Helikoptrar

Nytt utbildningsmateriel till NFTC

den 21 maj 2013

Två helikoptrar som kompletterar vårt utbildningsmateriel har anlänt till NFTC

Helikoptrar

YH utbildning flyg/helikoptertekniker

den 27 augusti 2012

Vår YH utbildning flyg/helikoptertekniker börjar den 27 augusti kl 13.00 i våra lokaler på Luftfartsvägen 11, kallax flygplats.

Välkommen.

Kurser i ny spetsteknik baserad på Airbus 380 startas på NFTC

den 14 mars 2012

I juni startas den första av en rad kurser i ny teknik baserad på Airbus 380 systemen. Kurserna anordnas av NFTC med instruktörer från Airbus, Toulouse och utförs i Luleå. Kurserna har 20 platser var och de tre första är redan fulltecknade av deltagare från hela Europa.

40:e och 1:a vasaloppet avklarat!

den 14 mars 2012

2012 års vasalopp för Sven Lennart Lind och Jonas Moren avklarat med glans. Jonas klarade nästa 8 timmar. Både elever och personal gratulerar.Vasaloppet

YH-utbildning Flyg/Helikoptertekniker 300 poäng med intag 2012 godkänd sök Nu. Använd blanketten på vår hemsida.

den 14 februari 2012

Läs mer här.

Nu kan ni se våra filmer här på hemsidan

den 11 maj 2011

Nu kan ni se våra filmer där elever och lärare berättar om hur det är på utbildningen, filmerna kan hittas under fliken övrigt men ni kan även klicka på länken nedan för att komma till filmerna.

Klicka här för att komma till sidan med filmerna